12 Nov 2012

Transfer de imagine

Moldova şi-a pus umarul la fortificarea imaginii cancelarului Merkel

Faptul, inregistrat de Alison Smale, redactor-şef al ziarului "International Herald Tribune", a fost ilucidat intr-un articol-portret al cancelarului Merkel. Vizita cancelarului Germaniei în Moldova în agust 2012 i-a dat jurnalistei Smale un prilej excelent, pentru a-i puncta trăsăturile de caracter prin prizma mentalităţii influenţate din est.
 
 
"Coborâtă pe această fâşie a naţiunii pauperizate" Merkel se arată "hotărâtă să contribuie la extinderea Familiei Europene", scrie Smale.
 
Întâmpinarea cancelarului Germaniei la Chişinău "costume populare, pâine şi sare, copii, oferind buchete de trandafiri, şi o gardă de onoare neobişnuit de uniformă", i-a amintit jurnalistei IHT de estompatele ceremonii comuniste pompoase, precum şi distanţata glorie a dinastiei Habsburg.
 
Alison Smale, care îi atribuie lui Merkel imaginea celei mai puternice femei de origine germană de la domnia Ecaterinei a II-a în Rusia, mai scrie că vizita cancelarului german la Chişinău s-a încadrat exact pe agenda ei de călătorii frecvente în stăinătate.
 
Potrivit autoarei, metodele guvernului Merkel sunt uşor de a fi interpretate greşit, precum cancelarul atribuie din plin atenţie chiar şi chestiunilor aparent periferice, pentru realizarea unor obiective mai mari.
 

De fapt, în august, când criza euro iarăşi bătea la uşă, Moldova şi-a pus umărul la fortificarea imaginii Merkel, care ne-a vizitat ţara la invitaţia prim-ministrului Filat. În calitate de exportator Germania este dependentă de puterile europene în dezvoltare. http://www.stiripozitive.eu