9 Aug 2009

Gânduri la răscruce

Autor: Rodica Socolov

Rezultatele alegerilor parlamentare desfăşurate în RM la 29 iulie curent ne-au trezit noi speranţe pentru revenirea ţării la normalitate.

Ziarul englez The Economist, care n-a publicat nici cea mai mică ştire despre dezastrul din 7 aprilie, a anunţat ieri despre oscilaţiile "balanţei" politice. Articolul aşa şi se numeşte „Pe cântar”.

Şi totuşi se pare că ţara noastră iarăşi e la o răscruce. Noutatea despre crearea în RM a unei alianţe anti-comuniste ne este îmbucurătoare, dar totodată plină de nelinişte.



Comentatorii din exterior nu se complică să elucideze cu lux de amănunte ceea ce se întâmplă la noi acasă. Stereotipul lor atribuit Moldovei e simplu. Citez: „deja cea mai săracă ţară din Europa […] aflată recent într-o cursă duplicitară datorită politicilor sale […] reforme întârziate […] în dilemă între Est şi Vest […] în conflict cu Transnistria”.

The Economist mai menţionează că „maşinăria guvernului RM e blocată încă din 1990” iar „relaţia cu România, care ar trebui să fie avocatul principal pentru integrare europeană, e şocant de rea”.

Moldova e privită ca o ţară a paradoxurilor. Chiar şi preşedintele ţării, Vladimir Voronin, e „tovarăş-capitalist”. Anume aşa, cu un umor „uşurel”, îl caracterizează colegii englezi, atribuindu-i ca şi mai înainte pe deplin responsabilitatea pentru agravarea situaţiei economice.

În unul dintre precedentele articole ale ziarului Voronin a fost numit „brutar”, făcându-se astfel aluzii la o conducere a ţării bazată doar pe interese mercantile.

The Economist remarcă că viitorul guvern al RM va avea de soluţionat destule probleme, indiferent de ce fel de coaliţie politică ar fi creată în Parlament.

Concluzia respectivă reflectă o prognoză pesimistă.

Alianţa pentru Integrare Europeană, formată ieri de reprezentanţii PLDM, PL. PDM şi AMN, ne promite însă schimbare.

Principiile stabilite pentru conlucrarea formaţiunilor politice respective în viitorul Parlament se referă la restabilirea statului de drept, depăşirea crizei economice, decentralizarea puterii, reintegrarea teritorială şi integrarea europeană a RM.

Alianţa a ales o direcţie de dezvoltare a ţării corectă, dar şi scopuri foarte greu de realizat.